Informatie

Predicaat premie ram 261-1588
Een van de hoogtepunten in onze fokkerij is de toekenning van het predicaat premie ram aan de door Sake Vellenga gefokte ram 261-1588 in 2011 die op ons bedrijf het predicaat mocht ontvangen.
Datzelfde jaar hebben we drie rammen mogen exporteren naar Letland!


Een mooie aanvulling op onze schapenstapel was de aankoop van 6 ooien uit de fokkerij van de Gebr. Horinga uit Wetsinge in 2018. 
Ooien uit doorgefokte lijnen met een hoge vruchtbaarheid, veel levensduur en top-exterieur.

Ooilammeren

De aangehouden ooilammeren laten we in principe allemaal dekken. Als deze jonge ooien lammeren, moeten ze ook 2 lammeren groot kunnen brengen. Dit kan alleen door zeer streng te selecteren op groeisnelheid in de eerste opfokmaanden. Om dat te kunnen volgen, maken we gebruik van het weegprogramma van NSFO. 

Ook laten we dieren via NSFO onderzoeken op wormresistentie, om zo dieren te kunnen selecteren die
genetisch een betere weerstand hebben tegen worminfecties.

Voeding
We zijn ervan overtuigd dat de voeding cruciaal is in het uiteindelijke resultaat in de schapenhouderij en dit onderwerp heeft dan ook onze grote aandacht. Het begint allemaal bij een optimale conditie en mineralenvoorziening in de dekperiode. 
Daarna is het van belang om de ooien goed voor te bereiden op de lammerperiode. Dat houdt onder meer in dat de dieren op tijd gaan wennen aan een rantsoen met brok en  kuilgras. Na het lammeren worden de ooien gevoerd met een voldoende eiwit- en energierijk rantsoen om de melkproductie en de groei van de lammeren te stimulerenDe lammeren krijgen al snel de mogelijkheid om zelf lammerkorrel op te nemen. De dieren gaan naar buiten als er voldoende voorjaarsgras is. In de periode tot spenen moeten de dieren het doen met (goede kwaliteit) gras, soms aangevuld met mineralen. 

Coccidiose en maagdarmwormen

Gedurende de hele opfokperiode houden we evt. besmettingen met coccidiose en maagdarmwormen scherp in de gaten. Na het spenen voeren we de lammeren wat brok bij om de groei er goed in te
houden.